Kerti tavak, Sziklakertek

Kerti tavak, Sziklakertek

Kertünk hangulatát még természet közelibbé alakíthatjuk a víz segítségével. Ha minimális hely áll rendelkezésünkre, ne búsuljunk egy jól elhelyezett csobogó tökéletes harmóniát tud teremteni. Nagyobb felület esetén érdemes átgondolni: a vízfelület csupán esztétikai funkciót töltsön be, vagy a medencék klóros vize helyett biológiailag szűrt saját tavunkban úsznánk egyet.

A két tó mind kialakításában mint funkcióját tekintve hasonló de mégis eltérő. A kerti tóban tarthatunk halakat, teknősöket, növényekkel körbe ültetve kertünk ékszerdobozává alakíthatjuk. Méretét tekintve a néhány nm-től a nagyobb területűig kialakítható. A fürdő tó ahhoz hogy alkalmas legyen fürdésre és rendelkezzen sekély zónával ahova különböző vízi növényeket ültethetünk nagyobb területre van szükség. Mellette szól,hogy egész évben kihasználhatjuk meglétét, télen korcsolya pályaként is funkcionálhat.

Karbantartásuk és tisztításuk tekintetében a fürdő tó egy úgynevezett tó porszívó segítségével és a hozzá tartozó biológiai szűrővel könnyen tisztán tartható, kerti tavunkat az üzletekben árusított alga gátlókkal és alkalmanként nagyobb vízcserével tisztíthatjuk. Fontos figyelembe venni, ha állatok tartózkodnak a vízben, számukra egy nagyobb takarítás stresszel jár.